Blog

Íme az anyaság újabb csodája, a babahordozás

2021.08.08 18:44
Happy Baby Box

A mai, modern édesanyák egyre gyakrabban térnek vissza az ősi babagondozási módszerekhez. Az igény szerinti szoptatás, a mosható pelenkák és a babahordozás is a régmúltat idézi vissza. Ha magadra kötöd a gyermekedet, nem csak a kezeid válnak szabaddá. A babád érezni fogja a folyamatos közelséged, és persze te is az övét.

A kicsik nagyon gyorsan felcseperednek, de a babahordozás csodás hatásai hosszú távon elkísérik őket. Arról nem is beszélve, hogy sokszor jóval könnyebbek így a hétköznapok. Az azonban fontos, hogy helyesen válaszd meg a hordozóeszközt.

Mikortól ajánlott a babahordozás?

Ha a kisbabák szemszögéből tekintjük a kérdést, akkor akár születésük percétől kezdve hordozhatnánk őket. Azonban magadról és a te saját egészségedről sem szabad elfeledkezned. Ha hüvelyi úton szültél, akkor célszerű megvárni a hat hetes gyermekágyi időszak leteltét. 

Ha császármetszéssel hoztad világra a gyermekedet, akkor tovább, akár tizenkét hétig is várj az első hordozással. Talán hosszú időnek tűnik, de ne felejtsd el, hogy a hátad mögött van egy kilenc hónapos várandósság és egy szülés. Ebből pedig teljesen fel kell épülnöd, tehát légy türelmes önmagaddal.

 

Elől vagy hátul hordozzam a gyermekemet?

Mind az elöl, mind a háton történő babahordozáshoz kiváló eszközök állnak rendelkezésünkre. Amíg a baba pici, elöl kötjük magunkra, ennek fizikai és természetesen lelki okai is vannak. Egy csecsemőt folyamatosan szemmel kell tartanunk, és ez a mi anyai igényünk is. 

Azonban ha a kisbabád elérte a hét kilogrammot, eljön az ideje háton való hordozásának. Ennél nagyobb súllyal ugyanis más túlterhelheted a lágyék, a gát és az alsó hasizmok területét. Ez pedig hosszú távon káros az egészségedre. Ne aggódj, a kicsik nagyon hamar megszokják, hogy változott a hordozási pozíció.

 

Babahordozó eszközök a legkisebbeknek

Azt, hogy milyen hordozóeszközt használtok, nagyban befolyásolja a gyermeked életkora is. A legkisebb babák hátizmai még nem tudják megtartani a gerincüket. Esetükben ezért nagyon fontos, hogy ezt megtegye a hordozóeszköz. 

A karikás és szövött kendők, valamint a rugalmas kendők követik a baba gerincének vonalát. Ugyancsak megfelelő lehet az újszülöttkortól használható mei tai hordozó. Ezekkel az eszközökkel helyesen és biztonságosan kötheted magadra a picit. 


Ideális babahordozás nagyobbaknak

Ha a babád már szépen tartja a hátát, vagy akár már ülni is tud, kibővülnek a hordozási lehetőségeitek. Ekkor már nagy eséllyel a hátadon helyezkedik el a pici, így erre alkalmas eszközt érdemes választani. 

A csatos hordozók szuperül tehermentesítik a válladat, derekadat, miközben stabilan tartják a babát. Ugyanakkor a nagyobb gyermeket is biztonsággal hordozhatjuk szövött kendőben vagy mei tai-ban. 

A karikás kendőkkel nehézkesebb a háti hordozás, de az oldalunkon vihetjük benne a kicsit. Ami fontos: a szűk terpeszű kengurukat kerüljük el, orvosok által igazolt tény, hogy nem egészségesek a gyerekek gerincének.

Kérj bátran segítséget!

Ha tanácstalan vagy a hordozóeszközök kiválasztásával kapcsolatban, keress fel egy hordozós klubot. Országszerte számos ilyen csoport létezik, ahol hordozási tanácsadók segítenek neked a döntésben. 

Felpróbálhatod, sőt, akár néhány napra vagy hétre ki is kölcsönözheted a hordozóeszközöket. A tanácsadók segítenek neked a helyes kötések, beállítások elsajátításában. Így pedig számodra és a gyermeked számára is élmény lesz a babahordozás.

simplepay_hu simplepay_hu_v2