Blog

Bimbóvédő – a fájdalommentes szoptatásért

2021.02.09 15:53
Happy Baby Box

A kisbabák anyatejjel való táplálása amellett, hogy nagyon egészséges, sok szép pillanattal ajándékoz meg minket. Azonban előfordulhat, hogy nem indul zökkenőmentesen a szoptatás. Esetleg akkor adódik valami probléma, amikor már rutinosabbak vagytok. Ha a szoptatás fájdalommal jár, az sem a babának, de főképp az édesanyának nem jó. A bimbóvédő használata megoldást kínál, hogy újra örömtelivé váljon minden szoptatás.

A nehézkesen induló anyatejes táplálás

Az édesanyák nagy része már a várandósság alatt foglalkozik a szoptatással. Sokan igyekeznek mindent megtudni az anyatejes táplálásról, a megfelelő technikáról, a tejserkentésről. Azonban még így is előfordul - még a többgyerekes anyukáknál is -, hogy rögös az út a gondtalan szopizásokig.

Császármetszést követően nagyobb eséllyel fordul elő, hogy később történik meg a tejbelövellés. Más hormonális hatások érik műtét közben a babát és a mamát, mint hüvelyi szüléskor. Nem kell megijedni, minél gyakrabban tegyük mellre az újszülötteket, ez serkenti leginkább a tejtermelés beindulását. Már a kórházba is magunkkal vihetjük a mellszívónkat. Ezzel is stimulálhatjuk a melleket, segítve ezzel a tejbelövellést.

Természetesen hüvelyi szülés után is előfordulhat, hogy néhány napot várnunk kell az első nagyobb tejmennyiségre. Ne essünk kétségbe, az a néhány csepp előtej, ami már a harmadik trimeszterben megjelenhet, igazán tápláló a baba számára. Legyen a pici minél többet a közelünkben, legyen minél több köztünk a bőrkontaktus, és bízzunk magunkban. Minden édesanya melle és mellbimbója alkalmas a szoptatásra.


A fájdalmas szoptatás okai

Ha megtörtént a tejbelövellés, még mindig előfordulhatnak kellemetlen percek. Vannak babák, akik automatikusan megfelelő technikával szívják a mellből a tejet. Azonban sok újszülöttnek meg kell tanulnia a megfelelő mozdulatokat. 

Előfordulhat, hogy a fájdalmat okozó vagy nem elég hatékony szopómozdulatok hátterében szájüregi okok állnak. Ha a baba izmai túl lazák, nem tud elég erőt kifejteni az elegendő tej kiszívásához. Ha a nyelve le van nőve, akkor ugyancsak nem lesz megfelelő a technikája. Ez mindamellett, hogy a baba éhségét okozhatja, számunkra is komoly fájdalommal járhat. 

Ha a tej nem távozik a mellünkből, a mirigyekben pangva gyulladást okozhat. Ez magas lázzal, és feszítő, égő fájdalommal jár. Ezt fejéssel megelőzhetjük, ürítsük ki a melleinket. Ha a baba technikája hatékony, de kisebesíti a mellbimbónkat, azzal könnyen elveheti a kedvünket a további, fájdalmas szoptatásoktól.

A bimbóvédő megvéd a fájdalomtól

A mellbimbó már a terhesség alatt különösen érzékennyé válik. Ez nem változik azután sem, hogy gyermekünk világra jön. Emiatt ha a baba nem jól veszi a szájába a bimbónkat, vagy a nyelve letapadt, komoly fájdalmat okoz nekünk. A bimbóvédő krémek segíthetnek megelőzni a sebesedést, de előfordul, hogy ez nem elég. Aki szoptatott már sebes mellbimbóval, tudja, hogy az égő fájdalmat, amivel a szoptatás kezdete jár, nem lehet megszokni. Ráadásul nagyon ijesztő, amikor a baba bukásában vért látunk, mert a sebből ez is a tejbe került. Azonban van megoldás. 


A szilikon bimbóvédők segítenek abban, hogy megóvd mellbimbóidat a sebesedéstől. Ha a baba arcizmai és nyelve rendben van, a helyes szopási technikára is rávezeti őt a bimbóvédő. Akkor is hasznos kellék, ha befelé forduló mellbimbóid vannak, védővel ugyanúgy szoptathatsz, mint más anyukák. Nagyon fontos, hogy ne ess kétségbe! Próbáld ki a webáruházunkban kapható bimbóvédőt, akár mellbimbókrémmel kombinálva.

simplepay_hu simplepay_hu_v2