Köszöntünk honlapunkon! Minőségi babaváró és kórházi csomagok a nyugodt babavárásért.

Babaköszöntő csomagok. Cégeknek is készítünk babaköszöntő csomagokat! email: info@happybabybox.hu
 

Blog

Apablog - Szülés apaszemmel - Ott legyek szülésnél?

Apablog - A szülés apaszemmel - Ott legyek szülésnél?

Amikor először felmerült a kérdés, hogy ott leszek-e a szülésnél, őszintén szólva, vegyes érzések kavarogtak bennem. Egyrészt izgatott voltam, hogy részese lehetek a kisbabánk világra jövetelének, másrészt kicsit féltem is attól, hogy mit fogok látni, és vajon képes leszek-e helytállni. Az apás szülés ma már sok helyen természetes dolog, de számomra teljesen új és ismeretlen terület volt. Most már tudom, hogy ha kihagyom, életem végéig bánhatom.

A szülés apaszemmel

Amikor először felmerült a kérdés, hogy ott leszek-e a szülésnél, őszintén szólva, vegyes érzések kavarogtak bennem. Egyrészt izgatott voltam, hogy részese lehetek a kisbabánk világra jövetelének, másrészt kicsit féltem is attól, hogy mit fogok látni, és vajon képes leszek-e helytállni, és utánna is úgy fogok viszonyúlni páromhoz mint előtte? Az apás szülés ma már sok helyen természetes dolog, de számomra teljesen új és ismeretlen terület volt.

Párom ragaszkodott a jelenlétemhez, ezért együtt elkezdtünk felkészülni. Részt vettünk néhány szülésfelkészítő tanfolyamon, ahol megismertem, hogyan támogathatom a páromat. Sokkal nyugodtabb lettem, amikor megértettem, hogyan tudok segíteni, akár csak a jelenlétemmel is (Ezúton is tudom ajánlani hogy vegyetek részt egy ilyen szülésfelkészítő előadáson). 

A szüléselőkészítő meglepően jó hangulatban telt rengeteg kérdésre választ adott, még olyanra is ami akkor még eszemben sem volt. Itt is elmondták, hogy mikre lesz majd szükség a szülőszobán, csak azt is közölték, hogy mi miért kell(het) majd. Mondtak például tippeket, amikre az alap kelengyelista nem tér ki. 

A szülés napja
A nagy nap egy kora hajnali órában elfolyó magzatvízzel kezdődött.
Futás - pakolás, autóba és usgyí! Természetesen a sebességhatárt szigorúan betartva!
Kórházba felkísér, pakkokért leszalad, majd a beöltözés, fertőtlenítés és eztán már csak várni, beszélgetni, viccelődni, gondolatot elterelni, de az orvosra figyelni kellett.
A vajúdás során ott álltam mellette, fogtam a kezét, és igyekeztem megnyugtatni, ha valamire szüksége volt, azonnal odaadni. A szülésznők is nagyon segítőkészek voltak, és én is éreztem, hogy itt most nem néző vagyok, hanem részese az eseménynek. Voltak nehézségek, kérdések orvosoktól, melyeket már inkább csak én tudtam megválaszolni, párom már nagyon kimerült volt, de az a röpke 18 óra a szülőszobán gyorsan eltelt és este nyolckor megtörtént a találkozó.
Az a pillanat, amikor először megláttam a babánkat, leírhatatlan volt. Egy apának ezt a pillanatot semmi sem készítheti elő. Minden fáradtság, félelem és bizonytalanság egyetlen másodperc alatt eltűnt, és csak a boldogság és a büszkeség maradt. Ott voltunk, mint család, és ez egy olyan élmény, amit soha nem fogok elfelejteni.
A párom még sokáig kimerülten feküdt az ágyon, és itt jött el az apa jelenlétének egy újabb fontossága: az adminisztráció. A papírokat jól kitölteni és ellenőrizni, a szülési csomagokat elpakolni és a már szükségtelen dolgokat hazavinni. (Mellékesen megjegyezném, hogy a pakkba mindenképp tegyetek összeköthető szemeteszsákot, vagy szatyrot mert lesz sok szennyes)
 
Érzéseim a szüléssel kapcsolatban:
Azt hiszem, az apás szülés legnagyobb ajándéka az, hogy tényleg jelen vagy egy olyan pillanatban, ami meghatározó a család életében. Lehet, hogy nem tudsz mindent megoldani, de a támogatásod, a jelenléted többet ér, mint gondolnád.
Számomra ez egy olyan élmény volt, amely mélyebben kapcsolt össze minket, és megerősítette azt az érzést, hogy a családunk együtt mindenre képes lesz.
Valójában visszagondolva nagyon nagy szükség volt rám, és amikor egy ujdonsült apuka azt mondja nekem, hogy olyan fölöslegesnek érezte magát a szülőszobán, azt mondom: "Ennek csak örülhetsz, mert akkor minden a legnagyobb rendben ment.
Ezt kívánom nektek is apukák, hogy a legnagyobb gond a szüléskor az legyen, hogy az italautómatában csak multivitaminos Cappy volt. :)

A kórházi csomagok összeállítására érdemes kellő időt szánnunk. Ha előre elkészítjük a listát, alaposan át tudjuk gondolni, mit kell becsomagolnunk. Érdemes a szülőszobára egy külön, kisebb pakkot összeállítani. Ha otthon marad valami, legtöbbször elég, ha apa utánatok hozza. Azonban vannak olyan dolgok, amik feltétlenül nálad kell, hogy legyenek. Ha a párod is bekísér a szülőszobára, mindenképpen szükségetek lesz apás szülés szettre, zsilipruhára.Igazolnod kell majd magad, szükség lesz az adataitokra, enélkül nem tudnak felvenni téged a kórházi osztályra.
Nézzük, mi az, amit mindenképp vigyél magaddal szüléskor!