Blog

Az első napok otthon

2020.02.17 15:10

Az első napok otthon

A szoptatás főleg a kereslet és a kínálat elve alapján működik - minél többet eszik a baba, annál több anyatej termelődik. Ez az oka, hogy a szoptatás nem menetrendszerű. Az anyatej-termelődés a baba igényeire reagál, és a baba minden szükségletét kielégíti.

 

 

Tipikus jele annak, hogy a baba éhes, hogy kinyitja a száját és kissé kidugja a nyelvét. Elkezdi keresni vagy szopizni az ujját.

Legjobb ha még azelőtt megtalálja a baba az anyamellet, mielőtt felsírna, ilyenkor a baba és a mama is nyugodtabbak. A baba saját alvásritmusa miatt előfordulhat, hogy kellemetlenül feszül a mell. Ilyenkor finoman fel lehet kelteni a babát a szoptatáshoz és ez remek alkalom a pelenkacserére is.

Ahogy a baba növekszik, gyorsan nő a tej igénye is, mindkét mell kiürül, így reagál az anya teste a megnövekedett tejigényre.

Nagyon fontos figyelembe venni, hogy minden gyermek egyedi. Néhányuk keveset és gyakran eszik, míg mások lassan és nyugodtan. A gyakran szopizó gyerekek szürcsölnek, azok a gyerekek, akik lassabban esznek kevesebb levegőt nyelnek.

 

Anyatej - A szuper keverék

Minden szakértő egyetért abban, hogy az anyatejes táplálás a legjobb a babáknak. 

  • Az anyatej mindent tartalmaz, amire a babának az első hónapokban szüksége van, vitaminokat, ásványokat, egészséges zsírokat, szénhidrátot és fehérjét, így erősödik az immunrendszerük
  • Az anyatej mennyisége és minősége igazodik a baba igényeihez.
  • Az anyatejet könnyű megemészteni, kevesebb az étkezési probléma a babáknál
  • A szopizás elősegíti a baba állkapcsának és arcizomzatának a fejlődését - ez később segít az evés és a beszéd tanulásánál.
  • Az anyatejjel táplált kisbabák kevésbé hajlamosak a fertőzésekre és allergiás reakciókra, cukorbetegségre vagy túlsúlygyarapodásra.
  • A szoptató kismamák is egészségesebbek, ritkábban kapnak el szülés után fertőzéseket, illetve a szoptatás segít abban, hogy a méh visszahúzódjon, így az édesanyák könnyebben visszanyerhetik eredeti alakjukat.

A cikk a MAM szoptatási és szájápolási tanácsadó katalógusából íródott